Bir kuş gelir öte öte

Ben yanıyorum tüte tüte

Asker oldum gidiyorum

Toros dağlarından öte

Gel yanıma Türkmen kızı

Sen allar giy men kırmızı

Çıkalım yayla düzüne

Sen gülü topla ben nergizi

Yar bahçenizin gülleri

Şak şak öter bülbülleri

Yaktı beni kül eyledi

Türkmen kızının dilleri

Gel yanıma Türkmen kızı

Sen allar giy men kırmızı

Çıkalım yayla düzüne

Sen gülü topla ben nergizi (*)

Değerli okurlarım yukarıda yer verdiğim Pozantı yöresine ait bu güzel türkümüz ve bir nefes ötesinde Çamardı'mızda yer almaktadır.

Türküde vurgulanan " Türkmen " ifadesi gerçekten toros yöresinin yaşayan insanlarının Türkmen olması Anadolu'nun kaynak ve kültüründe türkülerde tarihimizde önemli bir yer tutar.

Bu yazımda Çamardı'nın yaşayan Türkmenlerinden bahsedeceğim. Muğla-Maraş arası bizim silsile Tarsusdan -Çamardıya dünden ,bugüne yaşayan kökleri orta asyaya uzanan konar-göçer Türkmenlerden Çamardı/Mahmatlı Köyünde yaşayan Oğuz Kağan'ın bozok kolundan Kızık boyundan gelen yerleşik düzene geçildikten sonra tarım ve hayvancılığı birarada yürütmüş günümüzde hayvancılık yapan 2 yada 3 aile kalmıştır.

Elma yetiştiriciliği ise Amasya elma bahçeleri sona gelmiş sebebi atadan kalma bahçeler yamalı bohça gibi bölünmüş bakım ve ayakta kalması imkansızlaşmıştır.

Yeni bahçeler golden, stargin vd. çeşitler üretilmektedir.

Köyümüzde gölet var proje dışına çıkılarak su sıkıntısı baş göstermiş ürün rekoltesi düşmüş o da zar zor devam etmektedir.

Tabi daha anlatmak istediğim önemli konuların başında " Çanakkale Geçilmez " milli destanımızda yer alan Çamardı'lı şehidlerimizdende bahsedeceğim.

Hacı oğlu Talip (1307/1331) Seddülbahir Kalesi civarında konuşlanmış birlikde görev yapmaktadır. Asker susuz kalmış kim gidecek su getirmeye denildiğinde dedem toparlamış mataraları çeşmeye vardığında İngiliz donanması çeşmeyi hedef alarak oracıkta can (şehiden) vermiştir.(**)

Balkan savaşlarında amcamız Hacı oğlu Bekir ise esir düşmüş bir daha esamesi okunmamıştır.

Bugün ise yine yüzyıl önce küllerinden ayağa kalkan bu millete kapitalist düzen ve onların ağababaları tarafından aynı oyunlar oynanmaktadır.

İşte anlatmakla, yazmakla bitmez Çamardı'nın değerleri ruhları şâd mekanları cennet olsun.

Yeni bir konumuzda buluşmak üzere hoşça kalın, dostça kalın.

(*) Yöre Pozantı

(**) Kaynak Milli parklar ve Genel Kurmay arşivinden