Çamardı'yı Çamardı olarak biz keşfedememişken,batı illerinin arıcı bal üretimi yapanlar dahi mevsimlik yaylım işlerini ilçemizin yaylalarında yapıyor.

Çamardı ne üretir? -Elma çeşitleri, -Bal, -Çilek, -Üzümden,Alıç'a kadar meyve türleri, -Unlu mamullerde Anadolu geleneği tandır ürünlerinden,tatlı çeşitlerine kadar her şey..

Peki bu doğal nimetleri duyan,bilen yine bizler..

Bugün,sadece tüccarın para kazandığı elma konusunu işleyeceğim; Toros'ların bol oksijenli yayla havası bölgemizde yapılan göletlerle çilek, domates, kiraz üretimi hız kazanırken, elma bahçeleri bakım ve üretim kaybı mevcuttur. Atalarımızdan bize kadar süregelen amasya türü elma bahçeleri can çekişmektedir. Yenilenemeyen elma bahçelerimiz küçülmesi, bölünmesi sebebiyle sona gelmektedir. Bir an evvel önlem alınması hayati önem arz etmektedir.

Aşılama yenileme döneminde amasya elma çeşidimize öncelik verilmelidir.


Marketlerin manav standındaki elma fiyatıyla üreticinin istikrarı için Çamardı'da kurulacak kalkınma kooperatifleri çiftçinin elinden tutarak çiftçilere hakettiği kazancı sağlamalı, diğer yandan çeşitlilik ürünün verimliliğini artırmaktadır. Üretim aşamasında çiçek-tozlanma verimi artırarak ürünü geleceğe taşıyacaktır.

Kırsal kalkınmanın olmazsa olmazları yenilik, çeşitlilik, sulama sistemlerinin yenilenmesidir.

Toprak reformu tarımın yapılabilirliğine katkıda bulunacaktır. Hem çiftçi kazanırken üretim ivme kazanacaktır.

Parçalı bahçeler çiftçiye külfet ve zaman kaybıdır. Proje bazlı üretimler isdihdamı da artıracak insanlarımıza can suyu olmaya devam edecektir.

Toprak tohumla, tohum suyla buluşunca yaşanabilecek günlere adım olur.

Temennim yukarıda işaret ettiğim önemli konulara ilk adımların atılmasıdır.

Çamardı yerinde sayan bir memleket değil hakettiği yerde olmalıdır.

Saygılarımla..