Yıllardır mezbelelik olan 1,5 asırlık kiliseyi bir de şimdi görün..

Niğde nin bir sloganı ve hatta sloganları var.

“ Medeniyetlerin yaşatıldığı şehir “

Niğde gerçekten de bir çok medeniyetlere şahitlik etmiş kadim bir şehir. Bu kadim şehrin o kadar gün yüzüne çıkması gereken değerleri var ki bunlar saymakla bitmiyor.

Niğdeliler Niğde’yi aşkla seviyor.

İşte burası benim şehrim..

Doğası, insanı, tarihi.. daha bir çok değerler bu ilin içerisinde bulunuyor.

Niğde her geçen gün gelişiyor, büyüyor.

Niğde ile ilgili güzel gelişmeler yanında tabi ki olumsuz bir çok konu da yok değil.

Niğde’nin en büyük özelliklerinden biri de okur yazar oranı ile övünülmesidir. Bu okur yazarlığı bir de kitap okuma alışkanlığı ile taçlandırmak ne güzel bir iş olacak.

Son 1 yıl içerisinde işte bu konuda çok güzel adımlar atıldı.

Niğde “ Medeniyetlerin Yaşatıldı Şehir “, “ Festivaller Şehri “ gibi güzel özelliklerine sanırım bir yenisini ekledi ve eklemeye devam ediyor.

Artık Niğde övündüğü özelliklerini taçlandıran çok önemli bir eseri hayata kavuşturdu.

Bir zamanlar mezbelelik olan Sungurbey Cami altındaki 1,5 asırdan daha fazla bir geçmişe sahip olan “ Rum Kilisesi “ mükemmel bir restorasyon ile öyle bir hayata döndü ki bunu kelimeler anlatmak inanın çok uzun sürer.

Niğde de yıllardır sadece 1 tane kütüphane varken, yeni acılan kütüphane ile sadece son iki yılda 3 kütüphaneye kazandırıldı. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde’yi kütüphalerle donatmaya devam ederken şehrin yeni özelliğinin “ Kütüphaneler Şehri “ olması içten bile değil.

Şimdi gelelim son olarak kitapseverler ile buluşan “ Kale 100. Yıl Kütüphanesi ne “.

Yukarıda demiştim, o kütüphaneyi kelimelerle anlatmak gerçekten çok zaman alabilir. Birkaç özelliğinden bahsetmek istiyorum.

Gerçekten tüm Niğdelilerin bildiği Rum Kilisesinin içerisi de, etrafı da tam bir mezbelelikti.

Son haliyle bakıldığında, Rum Kilisesinin etrafına mükemmel bir çevre düzenlemesi yapılmış.

“Kale 100. Yıl Kütüphanesi “ nin açılışı yapıldı. Açılış törenine katılan tüm davetliler olarak içeri girince “ istenince neler yapılıyormuş “ dedirten bir tablo ile karşı karşıya kaldık. Daha önce bu kilisenin içerisine girenler ve eski halini bilenler adeta gözlerine inanamadı.

Öyle bir restore edilmişti ki adeta göz kamaştırdı.

Kütüphanenin içerisindeki kitaplıklar, kitaplar, oturma yerleri, her şeyden önce en önemlisi iç atmosfer ise mükemmel oluşturulmuştu. İçeriye girdiğinizde kilisenin doğal yapısının korunması, duvarlardaki fresklerin orijinal halleri, yıpranmışların orijinaline uygun olarak onarılması sanki yıllar öncesinden günümüze gelmişçesine gerçekçi olarak düzeltilmiş ki, inanın muhteşem bir çalışma olmuş.

Kitap seveler ve okurların haricinde sadece bu özelliğinin bile görülmeye değer olduğunu belirtmek istiyorum.

Hadi bu muhteşem eseri sizde ziyaret edin. Hatta ziyaret etmekle kalmayın.

Alın elinize bir kitap burada biraz vakit geçirin ve küçüklüğünüzde gittiğiniz kütüphane günlerinizi de ya etmiş olursunuz..

Selam ve Saygılarımla;