Yağmurlama
Bu sulama sistemi, tarımda bitkileri ve toprağı sulamak için kullanılan yöntemlerden en moderni sayılabilecek olan bir sistemdir. Yağmur yağışını replika ederek çalışır ve bitkiler ile toprağın, doğru miktarda nem almasını sağlar. Yağmurlama sulama, bir kaynaktan pompalanan su, boru sistemi sayesinde fıskiyelere gider ve ardından fıskiyeler aracılığıyla havaya ve toprağa püskürtülür.
Yağmur Sulama Sistemi Nasıl Çalışır?
Bu sistem, tarım alanına belirli aralıklarla yerleştirilir. Su pompalama sistemi, borular aracılığıyla yakında bulunan su kaynağından basınç yardımı ile su çeker. Bu kaynak; kuyu, nehir, göl ya da baraj olabilir.
Kaynaktan pompalanan su, yine borular aracılığı ile tarım alanına kurulmuş olan sisteme gelir. Kaynaktan gelen su içerisinde kir ve toz olup boruları ve fıskiyeyi tıkayabileceği için filtre sistemi de bulunur. Kullanılan pompa ve boru türü; bitkiye, arazi büyüklüğüne ve tarım alanına göre de değişir.
Boru aracılığı ile alana gelen su, ana boruya bağlı olan küçük (yan) borulara dağıtılır. Yan borular, toprağa suyu dağıtacak olan, fıskiyelere (sprinkler) bağlıdır. Belirli yerlere yerleştirilmiş olan fıskiyeler ile bitkilerin ve toprağın üzerine püskürtülür. Hareketsiz ve hareketli olmak üzere iki adet fıskiye türü bulunmaktadır. Hareketli fıskiye daha geniş alanları sulamak için kullanılır. Sulama sistemi, iki farklı yöntemle çalıştırılabilir. S-Kurulu bir sistem ile belirli saatlerde; çalışma zamanı, su basıncı ve damlama sıklığı ayarlanabilir veya çiftçi tarafından manuel olarak açıp kapatılır ve ayarlanır.
Yağmur Sulama Sistemi Koşulları
Toprak yüzeyinin eğimli ya da eşit olmadığı tarım arazilerinde büyük avantaj sağlayan bir sulama sistemidir ama düz alanlarda da kullanılabilir. Düzgün biçimde kuruldukları durumda, kullandıkları sulama suyu miktarı diğer yöntemlere göre az olmaktadır. Kökü daha sığ olan bitkiler, bu yöntemle birlikte iyi sonuç göstermektedir. Sulama sisteminin kullanışı, bitki ile toprağın suyu tutma ve emme kapasitesine bağlıdır, o yüzden her tarım alanında en iyi performansı göstermeyebilir. Fıskiye tarafından püskürtülen su, sadece belirli derinliklere kadar ulaşabilir. Kökleri bu derinliği geçen bitkiler, bu sistem kullanımına çok uygun değildir.
Filtre olmasına rağmen pompa, borular ve fıskiyeler hâlâ tıkanma riskine sahiptir. Bu nedenle, bu elemanlar düzenli olarak temizlenmeli ve kontrol edilmelidir. Pompanın ne kadar ve ne sıklıkla basınç uyguladığı sık sık kontrol edilmelidir; aksi takdirde, pompalanan suyun basıncı fazla ya da az olabilir. Basıncın fazla olduğu durumda, borular ile fıskiyenin dayanamama ve toprağın fazla sulanma riski vardır. Basıncın az olma durumunda ise su, borulara ulaşamayabilir veya toprak ve bitkiler, kuruma riskine girer.
Yağmur Sulama Sisteminin Avantajları
● Su, sızdırma olmadan direkt olarak toprak ve bitkiye dağıtılır.
● Basınç, belirli bir seviyede olduğu için düzenli miktarda su dağıtılır.
● Belirli aralıklar ile yerleştirilen fıskiyeler, suyu geniş bir alana püskürtebildiği için homojen bir dağıtım gerçekleşir.
● Toprak yüzeyinin fazla eğimli veya değişken olduğu yerlere de kurulabilir.
● Suni gübrenin, ekstra iş olmadan erimesini ve bitki ile toprak etrafında olan toz ve haşerelerin temizlenmesini sağlar.
Sulama sistemleri ve daha fazlası için hemen tıklayın! https://www.serdrip.com/tr/damla-sulama