E-Bordro Nedir?
Dijitalleşen dünyanın nimetlerinden faydalanmak yerine hala devlet dairelerinde sıra bekleyerek zaman öldürenlerimiz, bu yazı sizin için. Artık belge toplama, sıra bekleme derken tüm gününüzü koşuşturma içerisinde geçirmeye son desek, nasıl? Diyeceksiniz. Cevabımız tabi ki ‘Dijital Dönüşüm’!. Bu yazımızda dijital dönüşümün nimetlerinden biri olan ‘E-Bordro’ hizmetini anlatacağız. Çalışanların maaş bilgilerine elektronik ortamda ulaşabilmesini mümkün kılan dijital dönüşüm hizmetlerinden E-Bordro, çalışan ücretlerini içeren ayrıntılı bir dokümanın, kamu personelinin yararlanabileceği şekilde elektronik ortama taşınmış halidir diyebiliriz. ‘kamu personelinin maaş bilgilerine internet üzerinden ulaşabilmesi’ şeklinde de ifade edilebilir. Bir işletmenin, tüm çalışanlar için her ay ödediği ücret dökümünü bordroda görebilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, 2015 yılında e-devlet sistemi üzerinden hayata geçirilen Elektronik Bordro sistemi, belge niteliğindeki bordro ile aynı özelliklere sahiptir.
Şirket çalışanlarına bordroların, ücret pusulalarının, zaman çizelgelerinin ve personel tebligatlarının, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) mailleri üzerinden yasal geçerli ve güvenli bir şekilde elektronik ortamda iletildiği bir sistemdir.
E-Bordro Özellikleri Nelerdir?
Çok çalışanı olan ya da birden fazla lokasyonda faaliyet gösteren şirketlerde bordroların imza karşılığı teslimi oldukça zordur. Geleneksel süreçte bordrolar basıldıktan sonra onlarca farklı lokasyona gönderilir, çalışanlara imzalatıldıktan sonra bir kopyası tekrar merkeze iletilirdi. E-Bordro ile bu uygulamanın yarattığı iş gücü kaybı ortadan kalkıyor. Ayrıca dağıtım giderlerindeki ilave maliyetler de önlenerek hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlanıyor.
E-Bordro Nasıl Alınır?
E-Bordro belgesini e-devlet üzerinden alabilmek mümkündür. E-Bordronuzu almak için e-devlet sistemi üzerinden T.C. Kimlik numaranız ve şifrenizi girmek yeterlidir. Bu işlemin ardından E-Bordronuzu almak için herhangi bir kuruma gitmenize veya e-bordronuzu yetkili kişilere imzalatmanıza gerek yoktur.
Kimler E-Bordro Alabilir?
Tıpkı diğer dijital dönüşüm hizmetlerinin kullanımının herkes için zorunlu kılınmadığı gibi, E-Bordro kullanımı da herkesi kapsamaz. E-Bordro sistemini kullanabilmeniz için bazı koşullar vardır. Bunlardan ilki, bu hizmeti alabilmeniz için 657 sayılı kanuna tabi memur, kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan olmanız ve maaşınızın Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi üzerinden yatırılıyor olmasıdır. Bununla birlikte, 4C sigortalı veya farklı şekilde sözleşmeli olarak çalışanlar, e-bordro hizmetinden yararlanamazlar. Eğer özel sektör çalışanıysanız, e-bordro sisteminden faydalanmak için İnsan Kaynakları departmanı veya ilgili diğer bölümler ile iletişime geçerek talepte bulunmalısınız.
E-Bordro sorgulaması nasıl yapılır?
E-Bordro sorgulama işlemini e-devlet sistemi üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Yapmanız gerekenler;
- E-Devlet sistemine giriş yapınız.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra arama butonuna “Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti” yazdığınızda ilgili sayfa karşınıza çıkacaktır.
- Açılan sayfada “e-Bordro Sorgulama” başlığı altında listelemek istediğiniz bordro döneminin yılını ve ayını seçmeniz gerekmektedir.
- Bu iki gerekli bilgiyi doldurduktan sonra “Sorgula” butonuna tıklayarak oluşturulan belgeyi indirebilir ve dilerseniz çıktısını alabilirsiniz.
E-Bordro Kullanımının Avantajları Nelerdir?
Dijital dönüşümün diğer tüm ayrıcalıkları gibi e-bordro kullanımının da sağladığı pek çok avantaj vardır. Gelin bu avantajlara hep birlikte bir göz atalım. Öncelikle e-bordro, dijital bir belge olduğundan kağıt kullanımının önüne geçer. Bu da hem kağıt masraflarını minimize eder hem de doğaya katkı sağlar. Tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılmasıyla zamandan tasarruf eder, iş gücü verimliliğinizi arttırmış olursunuz. Bordrolarınıza anında erişim sağlayabilir, belge saklama derdinden de kurtulursunuz.