NİĞDE - Lahana üretiminde Türkiye de ilk sırada yer alana Niğde de erken hasat dönemi başladı.

Niğde’nin Ulukışla İlçesine bağlı Hüsniye Köyü ürettiği lezzetli lahanalarla yerli ve yabancı tüketicilerin gözdesi olmaya devam ediyor. Avrupalıların tercih ettiği tür olan farklı bir lahana çeşidini başarı ile üreten ve üstelik çok iyi bir verimle karşılaşan Hüsniye Köylüleri üretimden de ihracata giden lahananın da son durumundan memnunlar.

Hüsniye köyünde 45 yıldır lahana üreticiliği ve lahana ticaret yapan Ahmet Keskin  köyden günde yaklaşık 10 TIR lahananın yurt içi ve yurt dışına sevk edildiğini belirterek, rekolteden memnun olduklarını dile söyledi. Keskin,  lahana konusunda Türkiye’nin en kaliteli lahanalarının Niğde’de Hüsniye köyü ve Sazlıca bölgesinde yetiştirildiğini anlatarak, her bakımdan dayanıklı, aroması güzel ve kaliteli olmasının nedenini yayla ve yükse kesimde yetişen ürünler olmasına bağlıyor. Bu günlerde erken hasat ile lahana tarlalarında hummalı çalışma devam ediyor.

40 yıldır lahana üreticiliği yaptığını anlatan Mustafa Karakaya’da lahananın rekoltesinden de hasılattan da memnun olduklarını ve bundan sonraki tüm sezonlarında en az bu kadar iyi geçmesini temenni etti.  

Niğde lahana üretiminde özellikle Merkeze bağlı Sazlıca Kasabası bölgesi ve Ulukışla İlçesi Eminlik Hüsniye köylerinde ön plana çıkıyor. Yetiştirilen lahanalar aroması, raf ömrünün yüksek olması ve lahanaya uygun yetişme ortamı nedeniyle lezzetinin iyi olması nedeniyle yerli tüketicilerin ve Avrupalıların tercih ettiği ürün olarak ön plana çıkıyor

Fevzi Güler Bor 'da Son Yolcuğuna Uğurlandı Fevzi Güler Bor 'da Son Yolcuğuna Uğurlandı

Niğde'de irili ufaklı 25 köyde lahana üretimi yapılıyor. 2024 yılı için 18 bin 740 dekar alanda dikimi yapıldı. Lahana da bu yıl 132 bin ton rekolte bekleniyor. Tarlada 35 ile 45 TL arasında alıcı bulan lahana da özellikle Avrupa’nın tercih ettiği türlerin üretiminde de son yıllarda artış gözleniyor. 

Lahanalar Niğde’den Türkiye’nin her bölgesine gönderilirken, Ab ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye de ihraç ediliyor.

Editör: Nigar YENEL