Niğde‘nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan patates için, önemli açıklamalarda bulunan Eski Devlet Bakanı Akın Gönen, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar’ın patates ile ilgili son günlerde yaptığı açıklamayı değerlendirerek;

 “- Hava sıcaklığı ve çiftçimin çok ekmesi ve zincir marketlerin piyasada fiyat belirlemedeki hâkimiyetlerinden bahsediyor ve bu sıkıntılı ortamla ilgili açıklamalarında hiçbir rahatlatıcı önerisi ve talebi yok ve bu durumu adeta kabullenmiş bir tutum ortaya çıkıyor. “ dedi.

Devlet Bakanı Akın Gönen, 1998 yılında Valilik Yatırım İzleme biriminde Türkiye Kalkınma Bankası uzmanlarına hazırlatılan “Niğde Patates Entegre Sanayi projesi” nin bir türlü hayata geçirilmediğini ve yıllardır ilgi beklediğini dile getirerek;

Niğdeli Hanımların  Salça Telaşı Başlıyor Niğdeli Hanımların Salça Telaşı Başlıyor

“ Geçtiğimiz aylarda İPARD  Avrupa Birligi Tarım Destekleme hibe (yüzde yetmiş beşe varan ) Niğde ili de dahil oldu. Ayrıca ilimiz Ahiler Kalkınma Ajansından da bu yatırıma destek alabilir. İlimiz Valisinin ajans tecrübesi de bu açıdan büyük bir şans konuya katkı ve ilgileri sağlanabilirse. Bu konuda il etkili ve yetkilileri ile patates üreticileri temsilcisi ile temas kurup üreticilerin katkıları ilimiz patates üretilen yörelerimizin ve değerli il belediye başkanımız ve İl Özel idaremizin de iştiraki ile hızla şirketleşilerek   “ Niğde Patates Enteğre Sanayi” si Niğde ye kazandırılabilir.  “ dedi.

Niğde Patates üreticisinin özellikle bu dönem için acil desteklenmesi gerektiğini belirten Gönen;

“ Orta vadeli plan açıklamasını birkaç gün önce yapan Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile Tarım Bakanımızın tarım destekleme ve tarımsal sulama destekleri de dikkate alınarak patates konusunda geçmişte tüketiciyi koruma amaçlı yasa örnek gösterilerek zincir marketlerin fiyatları düşük tutmalarını engellemeyi sağlayacak Toprak Mahsulleri Ofisi vasıtası ile üreticinin desteği talep edilmelidir. Değerli çiftçilerimizin sıkıntısı da giderile bilinir, demokrasilerde aranılırsa çare tükenmez. Hayırlı hasat dönemi ve başarılar dilerim. “ dedi.

Editör: Hayrettin YENEL